H-9200 Mosonmagyaróvár, Királyhidai u. 3.
E-mail: info@empireclinic.com

Fogpótlások

A fogászat egyik kiemelkedően fontos területe a foghiányok pótlása. Már egy fog elvesztése is csökkentheti a rágóképességet. Több fog hiánya beszédzavarokat okozhat, az arc beesetté válhat, mely akár pszichés problémákhoz is vezethet.

A fogpótlásokon belül alapvetően két kategóriát különböztetünk meg: rögzített és kivehető fogpótlások.

Rögzített fogpótlások

Abban az esetben, ha a fog koronája nagymértékben károsodott, vagy konzerváló fogászati módszerekkel (pl. tömés) nem tudjuk helyreállítani, fogászati koronát készítünk. A korona a fogon cementtel rögzül, melynek eltávolítása csak fogorvos által ajánlott. Amennyiben több fog károsodott, esetleg hiányozna, úgy ezt egy sor koronával, egy híddal tudjuk pótolni. A híd egy olyan fogmű, melynek "pilléreit" a szomszédos fogak alkotják. A fogpótlások többsége fémvázzal rendelkezik, amely készülhet nemesfémből - arany - nem nemesfémből, esetleg titánból. Ezen fémvázra kerül fel a porcelán - leplezés, melyet a páciens igényeinek megfelelő színben állítanak elő, hogy így harmonizáljon a szájban található fogak színeivel. Leplezés nélküli, tisztán csak fémből készült fogpótlásokat csak a hátsó, nem látható régiókra ajánljuk, hiszen a látható, frontfogak területein nem csupán a funkcionalitás visszaállítása, hanem az esztétikum szintúgy fontosak. A teljesen esztétikus, kifogástalan fogpótlások körében a fémmentes fogpótlásokat kell kiemelni. Ezen belül is lehetnek váz nélküli, tehát jacket koronák, avagy a fogászati anyagok tekintetében a csúcstechnológiát megtestesítő "procera" koronák, melyek vázának színe megegyezik a leplezésével. A fogak előkészítése után a fogorvosi lenyomatot leszkennelik. Az adatok alapján egy számítógép vezérelt készülék elkészíti a vázat, melyre a fogtechnika elkészíti a leplezést. Ez az eljárás a biztosíték a tökéletes esztétikai hatásnak- és a magas fokú precizitásnak.

Amennyiben a fog károsodása akkora mértékű, hogy egy esetleges korona elkészítésére nincs mód, viszont a gyökér még ép, úgy a fogat csappal kell erősíteni, hogy a koronát erre lehessen felhelyezni.

A kivehető protézisek rögzítésének elősegítésére teleszkóp - koronákat ajánlunk. Ezen fogpótlás készítésének alapfeltételei közé tartozik, szájban legyen elegendő fog, melyek állapota a fogpótlásra alkalmas. Két részből áll: primer - ez a korona a már lecsiszolt fogra illeszkedik közvetlenül, cementtel rögzítjük. Szekunder - a kivehető fogsorban helyezkedik el, a primer rész pontos negatív mása. Ezen fogpótlás esetében a teljesen precíz illeszkedés rendkívül fontos.

Természetesen a köztes fázisban, fog lecsiszolása és a végleges fogpótlás közötti időszakban, sem maradhat a páciens a fog nélkül. Ezen időszak alatt is védelemmel, ún. ideiglenes fogpótlással látjuk el a fogat, melynek anyaga műanyag.

Kivehetô fogpótlások

A kivehető pótlásokról akkor beszélünk, ha a pótlás a maradó fogakhoz rögzül és a nyálkahártya csontjára támaszkodik. A kivehető fogpótlás lehet részleges vagy teljes. Fogatlan szájba készül a teljes kivehető protézis. A felső állcsont anatómiai viszonyainak köszönhető szívóhatás fontos szerepet játszik a kivehető fogpótlás rögzítésében. Az alsó állcsont esetében a kedvezőtlen anatómiai körülmények miatt, a rögzülés valamelyest nehézkesebb. Ezen pótlások eltávolítása, újbóli beillesztése a páciensek számára sem okoz gondot.

Részleges kivehető pótlásokról akkor beszélhetünk, ha a maradék fogak száma, és azok elhelyezkedése rögzített fogpótlást nem teszi lehetővé. Ilyen esetekben, részleges lemezes fogpótlásokat alkalmazunk, melyek stabilitását a még meglévő fogak növelik. Ezen pótlások anyagukat tekintve fémből, műanyagból állnak, ezért is használják rájuk a fémlemezes fogpótlás jelzőt. A fogpótlás előnye, hogy vékony, a lemez mérete csökkenthető, így a megszokási idő is lerövidülhet. Ha lemezes pótlás a maradó fogakhoz finommechanikai eszközökkel kapcsolódik, akkor kombinált fogpótlásról beszélünk. Ezzel a módszerrel a lemez elmozdulásának kockázata kicsi, esztétikailag viszont sokkal igényesebbé válik a fogpótlás.

Kivehető fogpótlások esetében is készíthető ideiglenes fogsor, melynek köszönhetően a sebgyógyulás gyorsabb, lerövidíti a megszokási időt, s szükségessége esztétikai szempontból sem elhanyagolható.

Elérhetőségek
Empire Fogászati Klinika Mosonmagyaróvár
H-9200 Mosonmagyaróvár, Királyhidai út 3.
Phone: (+36 96­) 208-208 Fax: (+36 96­) 566 150
E-mail: info@empireclinic.com
Nyitva tartás: Hétfő-Péntek: 08.00-20.00, Szombat: 08.00-17.00
Empire Fogászati Klinika Mosonmagyaróvár