H-9200 Mosonmagyaróvár, Királyhidai u. 3.
E-mail: info@empireclinic.com

Fogtömés

Mi a fogtömés?

A fogtöméssel helyreállíthatjuk a szuvas fogat eredeti állapotába és formájába. A fogorvos először eltávolítja a szuvas fogrészeket, kitisztítja az érintett területet, és aztán betömi a kitisztított üreget a tömőanyaggal, ezáltal meggátolja a további fogszuvasodást.

Milyen anyagokból készülnek a tömések?

Kompozit anyagból készülnek a fogszínű vagy fehér tömések, és aranyból, porcelánból készülnek az inlayk. Korábban amalgámot használtak, ami higany, ezüst, réz, ón/cin és cink ötvözete, de mi már nem használjuk a tömésekhez.

Érdemes kicseréltetni az amalgámtöméseket?

Igen, és ennek két oka van: allergia és az esztétika. Ha a csere mellett dönt, akkor az amalgám tömés kicserélhető fogszínű tömésekre is.

Fogszínû tömések (fehér tömések, kompozit tömések)

Ezek általában üvegrészecskékből, szintetikus gyantából és kötőanyagokból készülnek. Az orvosánál érdeklődhet az anyagösszetétel után.

A fenti anyagok ugyanolyan színűek, mint az Ön fogai, mert lényeges a természetes megjelenés. Nagy lyuk esetén a kompozit tömések nem a legalkalmasabbak, mert letörhet, lekophat. Kávétól, teától, dohánytól elszíneződhet, és nem tart olyan hosszú ideig, mint az egyéb tömések. Élettartama: 3-10 év között.

Létezik egyéb megoldás a tömés helyett?

Korona vagy inlay is megoldást jelenthet, bár ezek sokkal költségesebbek. Az alábbiak határozzák meg, hogy Önnek mi a legmegfelelőbb:

  • A szuvasodás mértéke
  • A fémallergia
  • A tömés helye
  • és a költségek

Arany betétek, melyeket inlay-nek is hívunk, laboratóriumban készülnek, és ezeket ragasztják be a helyükre. Allergiamentes, és több mint 20 év az élettartama. Ezen okokból, a szakértők szerint az arany a legjobb tömőanyag, bár ez a legdrágább és többszöri látogatást igényel a fogorvosnál.

Kerámia betétek (inlay, onlay), melyek laboratóriumban készülnek, és azután ragasztják be azokat. Ez eredeti fogszín kiválasztható és ez az anyag nem színeződik el, színtartó. Kerámiával általában a fog nagy részét helyreállíthatjuk. Ára kedvezőbb, mivel az arany grammonkénti árát nem tartalmazza.

Amennyiben a fogszuvasodás vagy a fog sérülésének mértéke nagyarányú, úgy a fogorvos koronát fog javasolni.

Elérhetőségek
Empire Fogászati Klinika Mosonmagyaróvár
H-9200 Mosonmagyaróvár, Királyhidai út 3.
Phone: (+36 96­) 208-208 Fax: (+36 96­) 566 150
E-mail: info@empireclinic.com
Nyitva tartás: Hétfő-Péntek: 08.00-20.00, Szombat: 08.00-17.00
Empire Fogászati Klinika Mosonmagyaróvár