H-9200 Mosonmagyaróvár, Királyhidai u. 3.
E-mail: info@empireclinic.com

Koronák

Mi a fogászati korona?

Fogpótlás koronaA korona egy fog-formájú ún. "sapka", amelyet a romlott vagy szuvas fogra helyeznek. Ez egy olyan fogmű, amely az előkészített fog megmaradt csonkjára illeszkedik és ezáltal azt megerősíti és visszaadja az eredeti, természetes fog formáját és színét.

Mikor kap valaki koronát?

  • Ha a fogtömés már túlságosan nagy és nem maradt elég foganyag a helyreállításhoz
  • Ha meg szeretnénk védeni a gyenge fogat a töréstől
  • Egy letört vagy sérült fog helyreállításához
  • Egy híd részeként (tartópillér)
  • Implantátumra
  • Elszíneződött és formátlan fog helyreállításához
  • A gyökérkezelt fog helyreállítása céljából

Mibôl készülnek a koronák?

A koronákat a fogászati laboratóriumok készítik. Készülhetnek teljes egészében fémből, kerámiából fém alappal, vagy nemesfém alappal vagy tisztán kerámiából. A fémek esetében aranyötvözetet, egyéb ötvözeteket (palládium, nikkel vagy króm) használnak fel. A tisztán fém vagy fém-alapú porcelán koronák erősebbek, és a hátsó őrlőfogak esetén jobb megoldásnak bizonyulnak. A fém-alapú porcelán és a teljes kerámia koronák úgy néznek ki, mint az egészséges eredeti fogak. A teljes kerámia koronák fém nélkül készülnek, erősek és úgy néznek ki, mint a porcelán koronák, ezért a száj minden részében alkalmazhatók.
A koronák élettartama legalább 8 év, de a legtöbb esetben ennél hosszabb ideig, akár a 40 évet is elérhetik.

A fog elôkészítése

Ha koronára van szüksége, akkor lehet, hogy gyökérkezelést is kell alkalmazni a fogon, ha nagyfokú szuvasodás vagy fertőzésveszély áll fenn vagy a pulpát (a fog belső részét) sérülés érte. Természetesen nem mindenkinek kell gyökérkezelés, aki koronát kap.

Hogyha egy gyökérkezelés után kap valaki koronát, akkor a fogorvos egy tartó gyökércsapot helyez a fogba, amelyre abban az esetben van szükség, hogyha az eredeti fog szuvasodása már igen nagymértékű, vagy a fog sérült, illetve nagy része hiányzik. A csap tarthatja a koronát is és segít, hogy a korona a helyén maradjon. A csap készülhet előre gyártott rozsdamentes acélból, melyet a fogorvos közvetlenül a gyökércsatornába illeszthet, de készülhet egyéni csap is, melyet a fogtechnikus készít, hogy pontosan illeszkedjen az előkészített gyökércsatorna formájához. A csapot behelyezik a gyökércsatornába és beragasztják, így a korona rögzítésére alkalmassá válik.

A korona elôkészítése

A fogorvos a fog külső felületét lecsiszolja. Ez után egy lenyomatot vesz erről a fogról és egyet az ellentétes állkapocsról is, hogy biztos legyen abban, hogy harapáskor a korona jól illeszkedik. A lenyomatanyag 3-4 percen belül megköt, majd eltávolítható. A lenyomatokat ezután a laboratóriumba küldik a kívánt fogszínnel és a szükséges egyéb információkkal együtt. Ezután egy ideiglenes koronát kap, amíg a végleges korona el nem készül.

Az ideiglenes koronák műanyagból készülnek a rendelőben vagy a fogtechnikai laborban az első alkalommal. Ezek nem tartósak. A következő látogatáskor az ideiglenes koronát eltávolítják és a végleges koronát rápróbálják. Esetenként a végleges beragasztás előtt még szükség lehet további alakításra, fényezésre. Amennyiben a korona elkészült, beragasztják.

Mennyi ideig tart a kezelés?

Legalább kétszer-háromszor kell az orvost felkeresnie. Első alkalommal történik az előkészítés, a lenyomatvétel, a szín kiválasztása és az ideiglenes korona felhelyezése. A második-harmadik alkalommal történik a végleges korona próbája és beragasztása. A látogatások általában a 1-2 hetet igényelnek.

Fájdalommal jár-e a korona elôkészítése?

Nem, mert helyi érzéstelenítést alkalmazunk a kezelés alatt. Ha a fogban már nincs ideg, és a csapot már behelyezték, akkor helyi érzéstelenítésre már nincs szükség.

Mennyi a korona élettartama?

A megfelelően ápolt korona élettartama hosszú. A legfontosabb dolog a megfelelő szájhigiéne. Mossa rendszeresen fogait fluoridos fogkrémmel és használjon fogselymet minden nap. Rendszeresen keresse fel fogorvosát.

Elérhetőségek
Empire Fogászati Klinika Mosonmagyaróvár
H-9200 Mosonmagyaróvár, Királyhidai út 3.
Phone: (+36 96­) 208-208 Fax: (+36 96­) 566 150
E-mail: info@empireclinic.com
Nyitva tartás: Hétfő-Péntek: 08.00-20.00, Szombat: 08.00-17.00
Empire Fogászati Klinika Mosonmagyaróvár